logo

Vocal healing

Wat is vocal healing?

De zangers en zangeressen van Muziek met je hart noemen wij vocal healers. 
 
De letterlijke vertaling van vocal healing is:
Vocal = Vocaal
Healing = Heling
 
De sessies van Muziek met je hart zijn niet alleen maar nummers zingen. Het gaat bij ons vooral om het oproepen van emoties en oude verhalen en herinneringen van de bewoners. De sessies zijn dus veel meer dan alleen een leuke activiteit. Het zijn momenten van heling, zodat mensen met dementie weer even mens kunnen zijn, los van de dementie.
Stel je voor
Je hebt een prachtig nummer uitgekozen toen jij met je grote liefde ging trouwen.
Elke keer zodra je het nummer opzet, zie jij jezelf in de prachtige jurk die je hebt uitgekozen en springen de tranen in je ogen, omdat je weer dat gevoel krijgt van dat moment. Die liefde die je voelt als je aan dit moment terugdenkt, maakt je blij en gelukkig. Muziek brengt de emoties en gevoelens van toen weer terug.
Dit is wat de sessies van Muziek met je hart doen voor mensen met dementie. Ze brengen de herinneringen en emoties boven, zodat ze weer in contact komen met zichzelf, na de sessies rustiger aanwezig en beter aanspreekbaar zijn.
 
Muziek en de herinneringen die aan een melodie verbonden zijn, zijn heel krachtig. Wetenschappelijk gezien zegt Prof. Dr. Scherder dat het motorische gedeelte, wat zo belangrijk is voor de muziek(herinneringen), als laatste overblijft in de hersenen. 
 
Als we dit vertalen naar vocal healing, dan zou je kunnen zeggen dat het luisteren naar de muziek, de emoties die je daarbij voelt en de energie die de vocal healers mee zich brengen zorgt voor een stuk heling. Mensen met dementie zijn weer even heel en weer even zichzelf.
 
Daarom is Muziek met je hart met name bij mensen met dementie, zo succesvol!